Kristiina Vanhala-Selin – Onnellisemman arjen puolesta

Onnellisemman arjen puolesta – Välitetään pitämällä peruspalvelut kunnossa lähellä ihmistä.

Hoitamalla asiat hyvin ja puuttumalla varhaisessa vaiheessa selvitään kalliilta jälkilaskuilta. Koulutukseen ja peruspalveluihin satsaaminen ja resurssien turvaaminen tuo turvaa.

Kiinteistöjen huoltoa – ei purkamista

”Nyt näyttäisi, että purkuun menee myös rakennuksia, jotka olisi paremmalla hoidolla voitu pitää.”

Opettajana ja valtuutettuna monta kertaa näkee, että tekemällä työt kunnolla ei tarvitse niitä korjailla. Se työ, jota ei näe, mutta mitä ilman ei tulla toimeen. Sama työ näkyy myös kiinteistöjen ja katujen hoidossa, jos niistä pidetään parempaa huolta, ei tarvitse ihmetellä, miksi on purkukuntoisia rakennuksia. Hollolassa olen purattanut kaikki omat ja lasten käymät koulut, eikä ole tuntunut mukavalta. Nyt näyttäisi, että purkuun menee myös rakennuksia, jotka olisi paremmalla hoidolla voitu pitää.

Pidetään kiinni lähikouluista

Peruskoulun resursseista ei tingitty tuntikehyksestä, ja Kankaan koulu säilytti vielä asemansa vaativan erityisopetuksen yksikkönä, mutta erityisen tuen tarve ei kattoa ja tarvetta on avustajille ja erityisen tuen opettajille jatkossakin. Koulujen lakkauttaminen Tiilikangas-Hälvälä-alueella oli koko valtuustokauden rankin juttu, koska vaikka kuinka yrittää pitää puolta ja äänestää ja puhua puolesta, niin kunnan rahakirstu ei antanut periksi, vaan rakennetaan Salpakankaalle lisäluokkia ottamalla liikuntatiloja luokkakäyttöön ja rakentamalla lisäluokkia.

Harmittaa paljon, kun ei ollut laskettu tarpeita ajoissa oikein. Pitkäaikaisena musiikkiluokkien tuki ry:n puheenjohtajana aikanaan kannoin huolta musiikkiluokkien pilkkomiselta, jota onneksi ei tarvinnut toteuttaa. Itse ajan edelleen yhtä koulua Hälvälä-Tiilikangas alueelle, jonne on kaksi kertaa kaavassa luvattu oma koulun paikka. Tiilikankaan koulun pitäminen yllä olisi auttanut myös uudemman rakennuksen tekemiseen. Kunnalla on jatkossakin töitä pitää peruspalvelut lähellä ihmistä, koska meidän kyläkouluissa on myös näkymässä valtakunnallinen lasten vähyys.

Vihreät teki aloitteen myös vauvarahasta, ja se toteutettiin palveluina kuten päivähoidosta, kerhoista tai uimahallista voidaan maksaa tietty summa. Lapsiperheille tulee olla houkuttimia vetovoiman ja pitovoiman pitämiseksi.

Tiloja kuntalaisten tarpeisiin

Kuntalaisten kuuleminen ja osallistaminen on ollut aina tärkeää, mutta kuuleminen ja kuulluksi tuleminen on välillä eri asia. Tarvitaan edelleen osallistavampia tapoja. Silti moni asia on muuttunut: koirapuisto on kohta valmistumassa, viheralueita on saatu kuntoon ja esteettömät kierrokset Tiilijärven ympäri, kuntalaisilla on maksuttomia harrastustiloja, uimahallin monitoimitiloissa saadaan esteettömät rakennukset, nuoriso etsii omia kokoontumispaikkoja, ja liikuntatiloja korvaavia tiloja etsitään. Seniorijumppiin silti saisi vielä mahduttaa vammaiset mukaan ja pitäisi olla toimintaa kaikenikäisille ja eri ryhmille. Katselin Hollolan Asuintaloissa sekä Elinvoimavaliokunnassa, miten Hollola-taloa ja keskustakortteleita yritettiin kehittää, ja se kaatui rakentamisen kalleuteen. Kulttuuritalo jäi odottamaan seuraavia vaaleja. Tornitaloa ei kaivata, mutta työntekijät työllisyydessä tarvitsevat tilansa.

Osatyökykyiset työttömyysuudistuksen väliinputoajia

”Alueellisessa työllisyyslautakunnassa olen yrittänyt pitää taloutta kunnossa ja tukea nuorempia sekä osatyökykyisiä, mutta se on vaikeaa, kun hallitus ei usko sellaisten olemassaoloon. ”

Työttömyys on lisääntynyt kaikenikäisillä. Hollolassa on kunnon paikka ja työtiimit, jotka kartoittavat työkykyä. Silti kunnan työpajoista ja palkkatuetusta työstä ilman erityistä syytä on päätetty luopua hallitusten leikkausten ja vaatimusten vuoksi. Alueellisessa työllisyyslautakunnassa olen yrittänyt pitää taloutta kunnossa ja tukea nuorempia sekä osatyökykyisiä, mutta se on vaikeaa, kun hallitus ei usko sellaisten olemassaoloon. Uusi laskentatapa ja työllisyysvelvoitteet kunnalle tekee sen, että meillä on paljon väliinputoajia. Silti Hollola ja Päijät-Hämeen alue tekee parhaansa, toimii joustavasti tilanteen mukaan.

Ilmastonmuutoksen hillintää luonto huomioiden

Ilmastostrategia ja ilmasto-ohjelma astui aimo askeleen eteenpäin, kun kestävästi rakennettiin sekä hyvinvoinnin ilmastostrategiaa että elinvoiman kautta virkistysreitistöjä, energiansäästöä kunnan tai tilapalveluiden kiinteistöissä sekä edistettiin uusiutuvien luonnonvarojen käyttöä.

Metsäohjelmassa sain hiilinielujen laskemisen, mutta laskemistapa muuttui maaperäpohjaisemmaksi ja siten jatkuvan kasvatuksen metsät olisi ekologisempia, mutta kunnan metsien hoidossa äänestysten jälkeen talousmetsissä päädyttiin avohakkuisiin, mutta osassa herkkiä metsiä sekä virkistysmetsissä onnistuttiin suunnitelmia toteutettaessa estämään avohakkuut. Metsistä jää silti vielä paljon tekemättä.

Luonnonsuojelua, joka on ihmisen parasta suojelua, jäi kunnan metsissä tekemättä, mutta yksityisellä päästiin eteenpäin hienosti. Virkistyspolut, ja aloitteen mukaisesti myös esteetön terveysmetsäpolku saatiin Vähä-Tiilijärven ympäri toteutetuksi.

Metsien hakkuista ja pehmeämmistä korjuutavoista sekä hiilitaseen laskemisen. Ympäristöstä ja vesistöjen tilan heikkeneminen on tehnyt sekä purojen varsista arempia että lammista sellaisia, että niihin ei enää satsata paljoa. Pikku-Tiilijärven lisäksi Hedelmätarhan lampi ja ajoittain Työtjärvi oireilevat ja siksi on hyvä rauhoittaa tämä.

Sujuvaa joukkoliikenne ja auratut talvipyöräilyväylät

Joukkoliikenteen palvelutarpeenarvioinnintyöryhmässä kahtena kautena olen ollut mukana tekemässä kyliltä vuoroja keskustaan töihin ja opiskelemaan, Kirkonkylältä ja Vesikansaan saatiin suorat arkivuorot ja Hämeenkoskelta pois pikavuorolisä, sekä edistettiin nopeaa 10 minuutin välein ruuhka-aikaan menevää Lahti-Hollola – väliä ajavalla bussilla. Koululaisliikenteen mukana pääsee myös tavalliset kyläläiset mukaan, mutta aina sieltä yhteys toisen aseteen kouluun parilla vaihdolla on ollut hidasta, joskaan ei mahdotonta.

Useampia aloitteita olen tehnyt tai ollut mukana tekemässä kestävän kehityksen ja ilmaston ja luonnon hyväksi. Työsuhdepolkupyörät ja parempi talviauraus on jo alkanut, mutta osassa luokituksen nosto aurauksessa vaatii sorapintaisen tien uusimisen asfaltiksi. Siksi esimerkiksi raitit ei ole talvikunnossapidossa nostettu parempiin hoitoluokkiin, kuten Tilkkien välissä menevä tie, koska lumenauraus on haastavaa.

Kestäviä investointeja

Uusia teollisuusaluetonttivarauksia on tullut ei-pohjavesialueelle, joka oli aikanaan vihreävaikutteinen idea houkutella seuraava yritysalue pois pohjavesien päältä. Silti jatkuva jyske on kertonut, että kun ei ole helppoa soraa tai savipetiä, vaan kalliota tai vetistä maastoa, teollisuusalueen rakentaminen myös maksaa. Maakuntavaltuutettuna olen ollut edistämässä rakennekaavan valmistumista ja seuraavaa maakuntakaavaa, ja siellä on seminaarissa myös pohdittu väestön vähenemää ja sitä, että meidän staregiapohjaamme samalla tavalla kuin Hollolassakin, sekä taajama, että ympäröivä maaseutu kylineen on arvokkaita asioita, mutta alue tarvitsee luonnon ja kestävän kehityksen lisäksi työtä ja turvaa sekä koulutusta. Yliopistoprofessuuri rakennusalalle tuli myös osin kuntien rahoituksella.

Hyvinvoivaan Hollolaan iltapäivystys

Hyvinvoinnin puolella toimin tervekunta-kansallisessa verkostossa edellisellä vaalikaudella ja nyt seurasin osan kokouksista varana. Hyvinvoinnin edistäminen on Hollolassa hyvällä mallilla. Harrastaminen ja ilmaiset tilat sekä osallistaminen ja erilaiset kevyemmät jumpat ja lastenhoito sekä liikuntapaikat ja virkistysalueiden kävelymaastot ovat olleet hieno satsaus, jossa Hollola on näyttänyt hyvää mallia, samoin puuttuminen ikäviin ongelmiin nuorten parissa nuuskan ja ruokailun kanssa on tuottanut tulosta. Kulttuuripalvelut on erilaisin järjestötuin annettu yksityisille ja kulttuuritalo eli tilat jää odottamaan vielä. Hyvinvoinnin edistäminen on myös maakunnallinen asia, ja sitä tehdään sekä maakuntaliiton alla että enemmän järjestöjä tukien ja yhteistyömuotoja hakien Päijät-Soten kautta.

Aikanaan hyvinvointikuntayhtymässä olin varajäsenenä ja siellä opin, että uudet seinät pitää tehdä, ja ympärivuorokautisen hoidon sijaan pitää tehdä yksi kunnollinen kuntoutusyksikkö Jalmariin, ja laitoshuollosta tuli lähinnä erittäin vaativan hoidon paikkoja, kun taas ns. kevyemmässä hoidossa yöpäivystys saattaa puuttua. Siksi Päijät-Hämeestä on vaikea löytää ympärivuorokautisia julkisen kustantamia laitospaikkoja. Lahti on ratkaissut asian laittamalla osan kevyemmiksi asunnoiksi ja osan laitospaikoiksi, ja asiakas voi itse ostaa lisäpalveluita. Hollola ikääntyy vahvasti, samaan aikaan on lapsiperheitä, ja siksi kaikentyyppisiä palveluita tarvitaan.

Oma terveysasema oli iso satsaus, ja vieläkään Päijät-Sote ei ole ostanut sitä. Se on kunnan ylpeyden aihe, vaikka on pienempi ja toimintoja on supistettu. Oma toive olisi iltapäivystyksen aloittaminen pari kertaa päivässä, mikä vähentää painetta akuutti24, ja erikoislääkärin konsultaatiot, ja tiimi- tai omalääkärimalli, koska keikkalääkäri ei tunne ihmistä, ja tulee kalliimpaa silloin. samoin hoitoonpääsystä ei tule tinkiä. Peruspalvelut pitää hoitaa ensin, jotta ei tule korjaavia puolia. Oman työn kautta opettajana näkee, mikä merkitys on sillä, kun oppilashuolto toimii ja kun ei toimi. Sillä on vaikutusta varhaiseen tukeen että perheiden hyvinvointiin, ja mitä enemmän tähän satsaa, sitä paremmin se ennaltaehkäisee.

Onnellisemman arjen puolesta

”Hollola on vahva, juureva kunta, jossa pidetään toisista huolta ja kannetaan vastuuta tulevistakin sukupolvista. ”

Valtuutettuna oppii koko ajan uutta, ja kunta ja tavat toimia kehittyy samalla. On tärkeä olla mukana, ja olla avoin uusillekin asioille. Silti pohjalla tulee olla kuntalaisten hyvinvointi ja heikommassa asemassa olevien tukeminen, ja se ajatus, että kunta ei voi vain säästää, vaan pitää ajatella kuntalaisen hyvinvoinnin olevan perusjalka, johon kannattaa satsata. Hyvinvointi tuo iloa, työtä, halua sitoutua ja asua kunnassa, harrastaa ja myös välittää toisista ja halua olla osa yhteisöä. Hollola on vahva, juureva kunta, jossa pidetään toisista huolta ja kannetaan vastuuta tulevistakin sukupolvista. Pitää puhaltaa yhteen hiileen.