
Tiivistelmä
- Hollolalla on vihdoin ilmastosuunnitelma, jossa on toimenpiteitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
- Olen tehnyt ilmastosuunnitelmaa tukevia aloitteita jo viime valtuustokaudella.
- Olen edistänyt maakuntatason strategioissa ja ohjelmissa kestävää kehitystä.
- Haaveenani on hyvinvoiva ja hiilineutraali Hollola.
Hollolalla on vihdoin ilmastosuunnitelma
”Hollolan ilmastosuunnitelma toimenpiteineen olisi pitänyt tehdä jo 2010-luvulla, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.”
Viime valtuustokaudella olin äänestämässä ilmastosuunnitelman puolesta (https://hollola.fi/ajankohtaista/uutiset/hollolan-ilmastosuunnitelma-on-valmistunut/). Ilmastosuunnitelma olisi pitänyt olla valmis jo 2010-luvulla, mutta parempi myöhään kuin milloinkaan.
Hollolan ilmastosuunnitelmassa(2025-2029) päätettiin erilaisista toimenpiteistä. Toimenpiteet on jaoteltu seitsemän eri kategoriaan. Esimerkiksi ilmastojohtamisen toimenpitenä ilmastotavoitteet on otettettava osaksi kuntastrategiaa. Ilmastotyö on myös mukana ”Hollola – Monta Luontoa” – elinvoiman että hyvinvoinnin toteuttamisohjelmissa.
Kunnan ilmastopäästöjen vähennystavoite on sama kuin muiden Hinku- eli hiilineutraalien kuntien : ”80 % päästövähennys vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.” Tässä ollaan jo nyt vähennetty 48 %. Tavoite on jopa hieman kunnianhimoton. Uskon, että Hollolan kunta voisi olla vuonna 2030 vieläkin lähempänä hiilineutraalia.
Yhdessä kulkein ja polkien
”Kunnan konkreettisilla toimenpiteillä pitää edistää arjen ilmastotekoja, esimerkiksi kestävää liikkumista.”
Ilmastotekoja ja hyvinvointa voi edistää yhdessä. Kunnan tapahtumissa on innostettu kuntalaisia tekemään ilmastonmuutostekoja arjen tasolla. Kunnan konkreettisilla toimenpiteillä pitää edistää arjen ilmastotekoja, esimerkiksi kestävää liikkumista.
Olen tehnyt aloitteita kävelyn ja pyöräilyn helpottamiseksi. Viime kaudella aloitteen paremmasta Hollolan keskustan reitistöjen paremmasta talviaurauksesta ja hoidosta sekä toisen aloitteen kunnalle työsuhdepyörien hankkimisesta.
Joukkoliikenteen palveluverkkotyöryhmässä olen puhunut joukkoliikenneyhteyksien kehittämisen puolesta. Kulkuyhteydet Hollolan keskustasta ja kirkonkylältä ovat sujuvat, myös Kalliolasta Lahteen kulkee arkiliikenne koulujen ja töiden alkamis- ja lopetusaikoihin. Kyliltä pääsee koulukyytien mukana muutkin osana joukkoliikennettä, sillä palveluliikenne palvelee kaikkia.
Yksi ongelma on Lahden Matkakeskukselle, eli linja-auto- ja rautatieasemalle, pääseminen: Matkakeskukseen pääsee nyt Hämeenkosken suoran liikenteen mukana tien varresta kerran tunnissa, mutta muuten torilla pitää vaihtaa bussia tai kävellä. Lisäksi viikonloppu- ja iltaliikenne on hankala kyliltä.
Julkisen liikenteen linjoja on aina rajallisesti. Niiden varteen kulkemista helpottaisi toimiva liityntäpysäköinti eli esimerkksi turvallisten pyöräparkkit. Kestävän liikkumisen tarpeet on huomioitava Salpakankaan kuntakeskusken kehittämisessä.
Kestävää kehitystä koko Päijät-Hämeessä
Päijät-Hämeen maakuntavaltuustossa strategiassa keskeisenä on kestävä kehitys. Se näkyi, kun loimme myös maakuntakaavalle perusteita. Korostin sitä, että monipuolisuus on rikkautta. Kylien ja kuntien elinvoimaa on niiden erilaisuus – kulttuuri, luonto ja paikalliset ihmiset. Myös luontoarvot ja viherreitistöt sekä koettu hyvinvointi ovat tärkeitä.
Päijät-Hämeen maakuntaliitossa maakuntavaltuutettuna edistin myös ilmastonmuutokseen tähtävää Hinku-maakuntatavoitteita, ja ympäristöpainotteinen LUT yliopisto ajaa hiilinegatiivista toteutusta ja Green PäijätHäme -teemaa. Olen ollut myös elinvoimavaliokunnassa toteuttamasssa vähähiilisiä uusiutuvia ratkaisuja, kuten aurinkopaneeleita koulujen ja päiväkodin katolle.
”Ilman tavoitteita ja mittareita ei synny toimenpiteitä ja toteutussuunnitelmia. ”
Ilman tavoitteita ja mittareita ei synny toimenpiteitä ja toteutussuunnitelmia. Siksi on erityisen tärkeää olla mukana maakuntatason ohjelma- ja strategiatyössä ja varmistaa resurssit, joilla tuodaan kestävä kehitys ja ilmastotyö osaksi kuntia. Oli kyse kasvisruoan edistämisestä kouluissa, jalankulkureitistöstä, joukkoliikenteestä tai päiväkotien ja koulujen ympäristöluontokasvatuksesta, kuntien työtä auttaa valmiit tavoitteet ja toimenpiteiden taustoittaminen.
Olen ilolla ollut esittelemässä Hollolan kunnan puolesta meidän ilmastotavoitteiden toteutumista vuonna 2023 pienten Hinku-kuntein tapaamisessa. Olimme tuolloin Suomen toiseksi energiatehokkain KETS-kunta ja päästöjä pientänyt HINKU-kunta.
Haluan varmistaa hyvän kehityssuunnan jatkuvan – kohti hyvinvoivaa ja hiilineutraalia Hollolaa.